Jednostka posiada grunt w środkach trwałych i nie prowadzi tam działalności. Chciałaby go wydzierżawić. Czy wtedy można zmienić jego przeznaczenie i przenieść do inwestycji? Jakie zapisy księgowe trzeba wykonać?
Zgodnie z art. 3 ust. 1 pkt 15 ustawy o rachunkowości środki trwałe, to „rzeczowe aktywa trwałe i zrównane z nimi, o przewidywanym okresie ekonomicznej użyteczności dłuższym niż rok, kompletne, zdatne do użytku i przeznaczone na potrzeby jednostki”. Jeśli aktywa są utrzymywane w celu sprzedaży albo do pobierania korzyści ekonomicznych w wyniku transakcji handlowych, wówczas (zgodnie z art. 3 ust. 1 pkt 17 ustawy o rachunkowości) należy je zaliczyć do inwestycji. I nie ma znaczenia sposób nabycia składnika majątkowego – art. 3 ust. 1 pkt 17 wyraźnie wskazuje inwestycje jako „aktywa posiadane w celu osiągnięcia korzyści ekonomicznych”. A zatem, jeśli jednostka dokonuje zmiany przeznaczenia składników majątkowych, to powinna dokonać ich przekwalifikowania także w sprawozdaniu finansowym.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.