Zwolnienie strefowe z CIT. Czy odszkodowanie za pożar może być nim objęte?

odszkodowanie, zadośćuczynienie, areszt, zatrzymanie
Czy zwolnienie strefowe z CIT obejmuje odszkodowanie?ShutterStock
12 czerwca 2025

Odszkodowanie majątkowe nie jest przychodem wynikającym wprost z działalności gospodarczej określonej w zezwoleniu strefowym, ale jest z nią nierozerwalnie związane – orzekł Naczelny Sąd Administracyjny.To pozwala – zdaniem sądu – na objęcie odszkodowania zwolnieniem podatkowym na podstawie art. 17 ust. 1 pkt 34 ustawy o CIT.

Był pożar, jest odszkodowanie

Chodziło o odszkodowanie z tytułu ubezpieczenia majątku oraz utraconych zysków. Dostała je spółka prowadząca działalność na terenie specjalnej strefy ekonomicznej (SSE). W wyniku pożaru doszło bowiem do znacznych uszkodzeń jednej z linii produkcyjnych, co uniemożliwiło przez pewien czas prowadzenie działalności z wykorzystaniem tej linii.

Pozostało 99% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.