Wydatek w grudniu, faktura w styczniu, a co z białą listą?

kalkulator podatki biznes
Od 1 stycznia br. za przelew na konto spoza wykazu czynnych podatników VAT (gdy transakcja przekracza 15 tys. zł) grozi – zasadniczo – brak prawa do zaliczenia wydatku do kosztów uzyskania przychodów (art. 22p ustawy o PIT i art. 15d ustawy o CIT).ShutterStock
27 stycznia 2020

Jeżeli faktura została wystawiona w styczniu, ale dotyczy kosztów z grudnia 2019 r., nie trzeba przelewać należności na rachunek kontrahenta z białej listy. Decyduje moment zaksięgowania wydatku.

Pozostało 98% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.