Jeśli przed dostawą towaru lub wykonaniem usługi podatnik otrzyma całość lub część zapłaty, obowiązek podatkowy w VAT w stosunku do tej kwoty powstaje z chwilą jej otrzymania. Jak wygląda kwestia dokumentowania zaliczki?
W obecnym stanie prawnym ustawodawca zrezygnował z wymogu wystawienia faktury dopiero po otrzymaniu takiej zapłaty. Było to rozwiązanie zupełnie nieracjonalne, gdyż prowadziło nierzadko do podwójnego dokumentowania zaliczki. Teraz podatnik może wystawić fakturę przed uzyskaniem całości lub części zapłaty – jeżeli zapłata ta jest otrzymywana przed dokonaniem dostawy towarów lub wykonaniem usługi. Faktura taka – zgodnie z art. 106i ust. 7 pkt 2 ustawy o VAT – nie może być wystawiona wcześniej niż 30 dni przed otrzymaniem zapłaty.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.