Czy opodatkować kwotę za zgodę na rozwiązanie umowy

podpis, umowa, dokument
Organy podatkowe przyjmują, iż czynność zawarcia porozumienia pomiędzy wydzierżawiającym a dzierżawcą, które dotyczy wyrażenia zgody na wcześniejsze rozwiązanie zawartej umowy, stanowi odpłatne świadczenie usług. ShutterStock
22 lipca 2018

Dzierżawca zobowiązał się w porozumieniu podpisanym ze spółką do wypłacenia jej wynagrodzenia za wcześniejsze rozwiązanie umowy. Czy otrzymana kwota podlega VAT?

Stosownie do art. 8 ust. 1 ustawy o VAT przez świadczenie usług rozumie się każde świadczenie na rzecz osoby fizycznej, osoby prawnej lub jednostki organizacyjnej niemającej osobowości prawnej, które nie stanowi dostawy towarów w rozumieniu art. 7 ustawy o VAT, w tym również:

Pozostało 78% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.