Termin na zapłatę czynszu wyznacza umowa, a nie faktura

pieniądze, 100 zł, złoty
<p>Terminy płatności zobowiązań wynikających z umów powinny być ustalane na podstawie treści tych umów</p>shutterstock
11 lutego 2023

Nasza firma od kilku miesięcy dostaje z gminy faktury z terminami płatności innymi, niż były ustalone w umowie dzierżawy. Czy to prawnie dopuszczalne? Gmina tłumaczy, że terminy z faktury są wiążące, bo to dokumenty księgowe.

W pytaniu poruszono aspekt umowy dzierżawy. Przypomnijmy, że zgodnie z art. 693 kodeksu cywilnego (dalej: k.c.) przez umowę dzierżawy wydzierżawiający zobowiązuje się oddać dzierżawcy rzecz do używania i pobierania pożytków przez czas oznaczony lub nieoznaczony, a dzierżawca zobowiązuje się płacić wydzierżawiającemu umówiony czynsz. Ten może być zastrzeżony w pieniądzach lub świadczeniach innego rodzaju. Z kolei art. 703 k.c. wskazuje, że jeżeli dzierżawca spóźnia się z zapłatą czynszu co najmniej za dwa pełne okresy płatności, wydzierżawiający może wypowiedzieć dzierżawę bez zachowania terminu wypowiedzenia. Jednak powinien uprzedzić o tym dzierżawcę, udzielając mu dodatkowego trzymiesięcznego terminu.

Pozostało 74% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.