Nasza spółka prowadzi tartak i sklep, które stoją na należącej do nas działce o powierzchni ok. 1,5 ha znajdującej się na terenie miasta. Na parceli znajdują się też drogi i place, z których korzysta nie tylko spółka, lecz także okoliczni mieszkańcy. Są one oświetlone, więc spółka ponosi z tego tytułu znaczne koszty. Czy jest możliwość, aby gmina partycypowała w tych kosztach? Czego możemy się domagać od gminy?
Niestety obowiązujące regulacje prawne nie przewidują takich możliwości. Gmina wprawdzie może finansować oświetlenie różnych obiektów, np. ulic czy placów na jej obszarze, lecz dotyczy to tylko tych nieruchomości, które pozostają w jej władaniu. Tak wynika m.in. z art. 7 ust. 1 pkt 2 ustawy o samorządzie gminnym, w którym postanowiono, że zaspokajanie zbiorowych potrzeb wspólnoty należy do zadań własnych gminy.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.