Dwie strony kontraktu, a jeden reprezentant. Czy można zawrzeć ze sobą umowę?

W praktyce obrotu gospodarczego nierzadko się zdarza, że umowę zawierają spółki z jednej grupy kapitałowej. Co więcej, w ich organach zarządczych może zasiadać ta sama osoba. To rodzi m.in. pytanie, o to, czy może ona niejako zawrzeć umowę sama ze sobą.

Pełnomocnik nie może reprezentować obu stron w ramach jednej czynności prawnej, tj. nie może dokonywać czynności z samym sobą ‒ chyba że co innego wynika z treści pełnomocnictwa albo ze względu na treść czynności prawnej wyłączona jest możliwość naruszenia interesu mocodawcy. Tak stanowi art. 108 kodeksu cywilnego (dalej: k.c.).

Pozostało 96% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.