"Sprzedaż polis, które nie dają ochrony narusza interesy klientów"

Andrzej Kiciński, dyrektor Departamentu Ochrony Klientów KNF
Andrzej Kiciński, dyrektor Departamentu Ochrony Klientów KNFDGP
21 maja 2009

Trzy pytania do ... ANDRZEJA KICIŃSKIEGO, dyrektora Departamentu Ochrony Klientów KNF - Czy klient powinien być obciążany kosztami całego pakietu ubezpieczenia dodawanego do kredytu, np. od utraty pracy, jeśli jest niepracującym emerytem?

– Bank jako ubezpieczający powinien weryfikować, czy ubezpieczenie może stanowić realne zabezpieczenie wierzytelności. Klient nie powinien ponosić kosztów ubezpieczenia, które w jego przypadku i tak nie zadziała. Warto przypomnieć, że zgodnie z art. 93 ust. 1 prawa bankowego w celu zabezpieczenia wierzytelności, które wynikają z czynności bankowych, bank może żądać zabezpieczenia przewidzianego w kodeksie cywilnym i prawie wekslowym oraz zwyczajami przyjętymi w obrocie krajowym i zagranicznym. Artykuł ten nie daje bankom prawa do żądania pokrycia kosztów ubezpieczenia stanowiącego zabezpieczenie, na podstawie umowy ubezpieczenia zawartej przez bank na rachunek klienta. Klient banku może ponosić ciężar tych kosztów tylko wtedy, gdy w drodze umowy przyjmie na siebie taki obowiązek.

Pozostało 59% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: GP
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.