Dziennik Gazeta Prawana logo

Jeśli termin płatności FV zależy od daty doręczenia, to nie należy jej wysyłać zwykłym listem

listy
Shutterstock
7 lutego 2024

Regionalna izba obrachunkowa zarzuciła nam, że wysyłamy faktury do najemców lokali użytkowych, nie uzyskując od nich potwierdzenia odbioru. W ocenie izby jest to wadą, bo według postanowień umów najmu faktury są płatne 14 dni od ich doręczenia. Burmistrz celowo zrezygnował z listów poleconych i zadecydował o doręczaniu zwykłą pocztą, aby wprowadzić oszczędności. Czy zarzut jest zasadny?

Skrót artykułu

W art. 659 kodeksu cywilnego (dalej: k.c.) postanowiono, że przez umowę najmu wynajmujący zobowiązuje się oddać najemcy rzecz do używania przez czas oznaczony lub nieoznaczony, a najemca zobowiązuje się płacić wynajmującemu umówiony czynsz. Czynsz może być oznaczony w pieniądzach lub w świadczeniach innego rodzaju. Ponadto, jak wynika z art. 660 k.c., umowa najmu nieruchomości lub pomieszczenia na czas dłuższy niż rok powinna być zawarta na piśmie. W razie niezachowania tej formy poczytuje się umowę za zawartą na czas nieoznaczony.

Pozostało 90% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.