Do wójta zgłosiła się lokalna ochotnicza straż pożarna o wsparcie na zakup materiałów budowlanych na remont remizy. Roboty wykonają sami strażacy. Czy gmina może udzielić im wsparcia, np. w formie dotacji? Budynek remizy wchodzi w skład komunalnego zasobu nieruchomości
Nie ma prawnych przeszkód, aby gmina przekazała ochotniczej straży pożarnej wsparcie w formie dotacji celowej na remont remizy wchodzącej w skład zasobu nieruchomości samorządowych. Punktem wyjścia w ocenie podanej problematyki będzie art. 10 ustawy o ochotniczych strażach pożarnych. W jego ust. 1 postanowiono, że w ramach realizacji zadania własnego w zakresie ochrony przeciwpożarowej gmina zapewnia, stosownie do posiadanych sił i środków, ochotniczym strażom pożarnym:
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.