Organ administracji powinien przesłać stronie kopie akt

urzędnik urząd papiery dokumenty
Nie można jednak wykluczyć sytuacji, w której organ nie będzie dysponował środkami technicznymi umożliwiającymi uwzględnienie wniosku bądź wystąpią inne przeszkody uzasadniające odmowęShutterStock
29 marca 2017

Czy organ administracji ma obowiązek sporządzić i doręczyć odpłatnie na żądanie strony odpisy akt, jeżeli nie może ona osobiście zapoznać się z ich zawartością na miejscu?

Prawo wglądu w akta sprawy administracyjnej, a także sporządzania z nich notatek, kopii lub odpisów, jest jednym z podstawowych uprawnień strony postępowania administracyjnego, które znajduje potwierdzenie w art. 73 k.p.a. Takie uprawnienie wypływa także z ogólnych reguł procedury administracyjnej, a przede wszystkim z zasady czynnego udziału strony w postępowaniu.

Pozostało 80% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.