30 lat wysługi może nie wystarczyć do zwolnienia ze służby

7 października 2015

W naszej komendzie powiatowej Państwowej Straży Pożarnej pracuje osoba, której bardzo niewiele brakuje do osiągnięcia 30 lat wysługi emerytalnej, wystarczającej do nabycia prawa do emerytury. Czy jeśli chcemy tę osobę zwolnić, musimy to uzasadniać?

2331885-i02-2015-195-08800050b.jpg

Tak. Zgodnie z art. 43 ust. 3 pkt 3 ustawy z 24 sierpnia 1991 r. o Państwowej Straży Pożarnej (t.j. Dz.U. z 2006 r. nr 96, poz. 667 ze zm.) strażaka można zwolnić ze służby w przypadku nabycia prawa do zaopatrzenia emerytalnego z tytułu osiągnięcia 30 lat wysługi emerytalnej. Decyzję w tym przedmiocie podejmuje w komendzie powiatowej komendant powiatowy (art. 32 ust. 1 pkt 3 ww. ustawy). Od tego przysługuje strażakowi odwołanie do wyższego przełożonego (art. 32 ust. 2 ww. ustawy). Z treści art. 43 ust. 3 pkt 3 ustawy o Państwowej Straży Pożarnej wynika, że decyzja o zwolnieniu strażaka ze służby w opisanym przypadku ma charakter fakultatywny i jest podejmowana w ramach tzw. uznania administracyjnego. Przepis ten bowiem stanowi, że strażaka można zwolnić.

Pozostało 99% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.