Można pytać o skazanie, ale nie o toczące się postępowanie

11 lutego 2015

Przeciwko osobie, która stara się u nas o pracę, z tego, co mi wiadomo, toczy się postępowanie karne. Jednocześnie osoba ta nie była wcześniej karana. Czy od takiego kandydata mogę zażądać oświadczenia o nietoczącym się przeciwko niemu postępowaniu?

Nie. Zgodnie z art. 4 pkt 3 ustawy o służbie cywilnej, w służbie cywilnej może być zatrudniona osoba, która nie była skazana prawomocnym wyrokiem za umyślne przestępstwo lub umyślne przestępstwo skarbowe. Natomiast, w myśl art. 53 pkt 2 ustawy, wyższe stanowisko w służbie cywilnej może zajmować osoba, która nie była karana zakazem zajmowania stanowisk kierowniczych w urzędach organów władzy publicznej lub pełnienia funkcji związanych z dysponowaniem środkami publicznymi.

Pozostało 71% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.