Czy umowa ustanawiająca służebność osobistą mieszkania podlega opodatkowaniu podatkiem od spadków i darowizn?Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej (KIS) potwierdził, że podatnik, który otrzymał dożywotnią, bezpłatną służebność osobistą mieszkania od swojego wnuka, jest zwolniony z podatku od spadków i darowizn. 06 października 2023
Czy przychody pracowników RPA architect kwalifikują się jako przychody z działalności twórczej?Według Krajowej Informacji Skarbowej (KIS) wynagrodzenie wypłacane pracownikom za przeniesienie praw autorskich do utworów związanych z tworzeniem programów komputerowych stanowi przychód z działalności twórczej w zakresie programów komputerowych, zgodnie z przepisami ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych.06 października 2023
Czy osoba wstępująca w prawa po zmarłym powinna zapłacić podatek od zasiedzenia?Dyrektor KIS potwierdził, że w przypadku gdy zasiedzenie jest stwierdzone na rzecz osoby zmarłej, zobowiązanie podatkowe z tego tytułu w ogóle nie powstanie, ponieważ brak jest podmiotu, któremu można by doręczyć decyzję o wymiarze podatku z tego tytułu.04 października 2023
Czy ustanowienie służebności osobistej mieszkania przez wnuka na rzecz jego dziadka jest zwolnione od podatku od spadków i darowizn?Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej (KIS) potwierdził, że podatnik (dziadek) w związku z nabyciem służebności od swojego wnuka, będzie zwolniony w całości z obowiązku zapłaty podatku od nieodpłatnego nabycia służebności na podstawie art. 4a ust. 1 pkt 1 oraz ust. 4 pkt 2 ustawy z dnia 28 lipca 1983 r. o podatku od spadków i darowizn.02 października 2023
Czy wynagrodzenia z umów przedwstępnych stanowią przychody z innych źródeł?Krajowa Informacja Skarbowa (KIS) w swojej interpretacji wyjaśniła, że wynagrodzenia wypłacane przyszłym pracownikom z tytułu zawartych umów przedwstępnych kwalifikują się jako przychody z innych źródeł. W efekcie przedsiębiorca nie ma obowiązku poboru zaliczek na PIT, ale zobowiązany jest wystawić PIT-11 za rok, w którym dojdzie do faktycznej zapłaty przez wnioskodawcę wynagrodzenia.02 października 2023
Czy obywatel Stanów Zjednoczonych po przeprowadzce do Polski musi płacić podatki w kraju, mimo braku karty pobytu?Krajowa Informacja Skarbowa (KIS) w swojej interpretacji wyjaśniła, że obywatel Stanów Zjednoczonych, który przeprowadził się do Polski, ma polską rezydencję podatkową od momentu przeprowadzki do kraju, co skutkuje nieograniczonym obowiązkiem podatkowym w Polsce. Decyzja ta opiera się na analizie centrów interesów osobistych i gospodarczych.28 września 2023
Czy spółka chińska z oddziałem w Polsce musi pobierać zryczałtowany podatek dochodowy od wypłat na rzecz centrali?Krajowa Informacja Skarbowa (KIS) stwierdziła, że oddział nie jest zobowiązany do realizacji obowiązków płatnika podatku u źródła z tytułu płatności dokonywanych na rzecz centrali, ponieważ obie jednostki funkcjonują jako część tej samej spółki i transakcje pomiędzy nimi są uważane za wewnętrzne rozliczenia w ramach jednego podmiotu.28 września 2023
Czy spółka może wystawić fakturę bez wskazanej daty sprzedaży?Krajowa Informacja Skarbowa (KIS) stwierdziła, że brak daty sprzedaży na fakturze oraz wykazywaniu przychodu i podatku należnego na zasadach ogólnych jest zgodne z obowiązującymi przepisami ustawy o podatku od towarów i usług (VAT).22 września 2023
Czy stypendia stażowe i dla uczniów są zwolnione z podatku dochodowego?Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej (KIS) potwierdził, że wypłaty stypendiów stażowych oraz stypendiów dla uczniów szczególnie zdolnych korzystają ze zwolnienia z opodatkowania zgodnie z treścią przepisu art. 21 ust. 1 pkt 137 ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych. 21 września 2023
Czy likwidacja spółki generuje przychód podatkowy?Krajowa Informacja Skarbowa (KIS) w swojej interpretacji wyjaśniła, że przekazanie majątku w ramach likwidacji spółki generuje przychód podatkowy, który podlega opodatkowaniu na podstawie przepisów ustawy o podatku dochodowym od osób prawnych (CIT).19 września 2023
Kiedy osoba przebywająca i pracująca za granicą ma obowiązek podatkowy w Polsce?Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej (KIS) potwierdził, że Wnioskodawczyni, która mieszkała i pracowała w Wielkiej Brytanii, nie musi rozliczać się z dochodów uzyskanych za granicą ani składać zeznania podatkowego w Polsce. Jest tak jeśli nie osiągnęła żadnych przychodów w Polsce - wtedy podlegała w Polsce ograniczonemu obowiązkowi podatkowemu.19 września 2023
Czy samorządowe kolegium odwoławcze musi sporządzać PIT-11 bez załącznika PIT-R?Krajowa Informacja Skarbowa (KIS) uznała, że w związku z wypłatą wynagrodzenia pozaetatowym członkom kolegium za udział w posiedzeniach, wnioskodawca jest zobowiązany wystawić zarówno informację PIT-11, jak i informację PIT-R.18 września 2023
Czy mieszkańcy uczestniczący w programie wymiany pieców na terenie gminy są zwolnieni z PIT?Gmina uzyskała dofinansowanie na wymianę nieekologicznych pieców węglowych na kotły zasilane gazem ziemnym. Po pięciu latach trwałości projektu, mieszkańcy, którzy stali się właścicielami nowych pieców, zastanawiają się, czy zachodzi wobec nich obowiązek podatkowy w podatku dochodowym od osób fizycznych. KIS w swojej interpretacji wyjaśniła, że mieszkańcy są zwolnieni z opodatkowania, co oznacza brak obowiązku sporządzania i przekazywania informacji PIT-8C.13 września 2023
Czy transakcja zakupu towarów od kontrahenta spoza Unii Europejskiej może być uznana za wewnątrzwspólnotowe nabycie towarów?Krajowa Informacja Skarbowa (KIS) w swojej interpretacji wyjaśniła, że transakcja zakupu płodów rolnych od kontrahenta spoza UE może zostać uznana za wewnątrzwspólnotowe nabycie towarów (WNT). Wnioskodawca ma obowiązek naliczyć VAT należny od wartości brutto transakcji i może go odliczyć jako VAT naliczony. Transakcję należy wykazać w części deklaracyjnej pliku JPK_VAT na odpowiednich pozycjach. Natomiast informacja podsumowująca VAT-UE nie powinna zawierać takiej transakcji.07 września 2023
Czy kupony na posiłki profilaktyczne dla pracowników są zwolnione z podatku dochodowego?Dyrektor KIS potwierdził, że wartość kuponów na posiłki profilaktyczne, przekazanych nieodpłatnie pracownikowi, będzie stanowić dla pracowników przychód ze stosunku pracy. Jednocześnie przychód ten będzie korzystał ze zwolnienia przewidzianego w art. 21 ust. 1 pkt 11b ustawy o PIT.01 września 2023
Czy zatrudnienie ucznia na podstawie umowy zlecenie wiąże się z obowiązkami podatkowymi?Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej (KIS) wydał interpretację, w której wyjaśnił, że osoba prowadząca kancelarię prawną, jako płatnik (zleceniodawca), będzie zobowiązana do wystawienia zleceniobiorcy PIT-11, obejmującego dochody zleceniobiorcy (ucznia). Natomiast zleceniobiorca nie będzie musiał składać rocznego rozliczenia PIT-11 w 2024 roku, o ile osiągnięty przez niego dochód w roku podatkowym 2023 nie przekroczy kwoty 80 000 zł.25 sierpnia 2023
Zwrot kosztów za używanie prywatnego samochodu przez kuratora zawodowego. Jak ustalić limit kilometrów i kryterium mieszkańców?Krajowa Informacja Skarbowa (KIS) wyjaśnia, że limit kilometrów, powyżej którego ryczałt podlega opodatkowaniu, powinien być ustalany na podstawie liczby mieszkańców w miejscowości siedziby sądu, w którym kurator pracuje. Ta precyzyjna interpretacja ma istotne znaczenie dla zarówno kuratorów, jak i organów administracji skarbowej, zapewniając poprawność obliczeń kosztów.24 sierpnia 2023
Czy notariusz uwzględni sumę hipoteki przy nieodpłatnym zniesieniu współwłasności?Krajowa Informacja Skarbowa (KIS) wydaje interpretację dotyczącą podatku od spadków i darowizn w kontekście nieodpłatnego zniesienia współwłasności nieruchomości. Zgodnie ze stanowiskiem KIS, suma hipoteki ujawnionej w księdze wieczystej stanowi ciężar podlegający uwzględnieniu przy ustalaniu podstawy opodatkowania.21 sierpnia 2023
Czy sprzedaż działki objętej wspólnotą majątkową zwalnia od odprowadzenia podatku? Interpretacja Krajowej Informacji SkarbowejDyrektor Krajowej Informacji Skarbowej (KIS) potwierdził, że za datę nabycia nieruchomości, która stanowiła wcześniej majątek odrębny małżonki należy przyjąć dzień, w którym małżonka nabyła tę nieruchomość do majątku odrębnego. Włączenie do majątku wspólnego nieruchomości lub prawa majątkowego wchodzących uprzednio w skład majątku osobistego małżonki nie stanowi nabycia tej nieruchomości lub prawa w rozumieniu art. 10 ust. 1 pkt 8 ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych. Ma to istotne znaczenie dla podatku PIT przy sprzedaży nieruchomości. 20 sierpnia 2023
Czy niemiecki certyfikat rezydencji ma okres ważności?Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej (KIS) wyjaśnił, że jeżeli w niemieckim certyfikacie rezydencji nie jest wskazany okres ważności dokumentu, a jedynie wskazana jest data jego wystawienia, to certyfikat ten jest ważny przez 12 miesięcy od daty jego wydania. 20 sierpnia 2023