Czy pracodawca musi uwzględniać ryczałt za pracę zdalną w kalkulacji podatku dochodowego?Dyrektor KIS potwierdził, że ryczałt za pracę zdalną nie będzie stanowił przychodu podatkowego pracowników Spółki i na Spółce nie będą spoczywały obowiązki płatnika podatku dochodowego od osób fizycznych z tego tytułu. 19 sierpnia 2023
Czy uczelnia w ramach sfinansowanego kursu językowego ma obowiązek wystawienia PIT-11 studentom?Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej (KIS) potwierdza, że uczelnia nie ma obowiązku sporządzenia i przekazania podatnikowi (studentowi) oraz właściwemu naczelnikowi urzędu skarbowego informacji PIT-11 w związku z umożliwieniem określonej kategorii studentów odbycia kursu z języka polskiego sfinansowanego z własnych środków.18 sierpnia 2023
Czy świadczenia otrzymywane przez pracowników w ramach systemu kafeteryjnego są zwolnione z PIT?Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej (KIS) potwierdził, że płatnik zaliczek na podatek dochodowy od osób fizycznych od wynagrodzeń wypłacanych pracownikom, może zastosować do wartości świadczeń nabywanych przez pracowników za pośrednictwem systemu kafeteryjnego zwolnienie od podatku dochodowego na podstawie art. 21 ust. 1 pkt 67 ustawy o PIT.17 sierpnia 2023
Czy właściciel kamienicy musi płacić podatek dochodowy od opłat za media refakturowane na najemców?Właściciel kamienicy wynajmujący lokale użytkowe może być zwolniony z płacenia podatku dochodowego od opłat za media refakturowane na najemców - potwierdził Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej (KIS). Opłaty są traktowane jako zwrot wydatków, a nie dodatkowe dochody. 17 sierpnia 2023
Czy obywatelka Białorusi prowadząca działalność gospodarczą może skorzystać z ulgi na powrót?Krajowa Informacja Skarbowa (KIS) uznała, że skorzystanie z ulgi na powrót jest możliwie przy spełnieniu wszystkich wymaganych warunków, zawartych w ustawie o PIT.14 sierpnia 2023
Czy spółka jest zobowiązana do składania rocznych deklaracji CIT-8 i sprawozdania finansowego?Krajowa Informacja Skarbowa (KIS) stwierdziła, że spółka dla zagospodarowania wspólnoty gruntowej jest zobowiązana do składania corocznych deklaracji CIT-8 oraz sprawozdań finansowych, pomimo że nie jest właścicielem majątku wspólnoty.12 sierpnia 2023
Czy brak numeru PESEL uniemożliwia elektroniczną wysyłkę PIT-11?Krajowa Informacja Skarbowa (KIS) potwierdziła, że numer PESEL jest niezbędny do wysłania PIT-11 w formie elektronicznej. Aktualnie obowiązujące przepisy nie przewidują możliwości składania PIT-11 w formie papierowej.08 sierpnia 2023
Czy DPS musi odprowadzać zryczałtowany podatek dochodowy od odsetek depozytów pieniężnych zmarłych mieszkańców?Krajowa Informacja Skarbowa w swojej interpretacji wyjaśniła, że Dom Pomocy Społecznej (DPS), jako płatnik ma obowiązek pobierać i odprowadzać zryczałtowany podatek dochodowy od odsetek naliczonych od środków zgromadzonych na rachunkach bankowych, w tym także od środków zmarłych mieszkańców.08 sierpnia 2023
Czy rezydent Norwegii musi rozliczać się z podatku dochodowego w Polsce?Dyrektor KIS potwierdził, że osoba, która mieszka, pracuje i płaci podatki w Norwegii, nie musi składać deklaracji podatkowej w Polsce i nie jest zobowiązana do opłacania polskiego podatku dochodowego.07 sierpnia 2023
Czy sprzedaż czystej gliceryny i glikolu propylenowego podlega podatkowi akcyzowemu?Dyrektor KIS potwierdził brak powstania obowiązku podatkowego w podatku akcyzowym w związku ze sprzedażą czystego glikolu propylenowego oraz czystej gliceryny w postaci pojedynczych substancji.07 sierpnia 2023
Czy niezarejestrowani podatnicy dochodowi muszą płacić podatek od dochodów w Polsce?Według Krajowej Informacji Skarbowej (KIS) osoba będąca obywatelem Rumunii, rezydująca w Rumunii i pracująca na zlecenie polskiej firmy w Niemczech nie jest zobowiązana do płacenia podatku dochodowego w Polsce zgodnie z umową między Polską, a Rumunią w sprawie unikania podwójnego opodatkowania.03 sierpnia 2023
Czy organizator loterii promocyjnej jest obciążony obowiązkami podatkowymi w zakresie PIT?Dyrektor KIS potwierdził, że organizator konkursu będzie płatnikiem podatku, stosownie do art. 41 ust. 4 ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych. 02 sierpnia 2023
Czy Burmistrz może korzystać z samochodu służbowego do dojazdu z miejsca zamieszkania do pracy?Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej (KIS) potwierdził, że korzystanie z samochodu służbowego przez Burmistrza w celu dojazdu z miejsca zamieszkania do miejsca pracy oraz parkowania go po zakończeniu obowiązków służbowych, nie stanowi nieodpłatnego świadczenia i jest zgodny z prawem podatkowym. Wynika to z charakteru pracy Burmistrza, który musi być dyspozycyjny i mobilny w wykonywaniu swoich obowiązków.01 sierpnia 2023
Czy płatnicy prawidłowo rozliczają obcokrajowców z Ukrainy pracujących na podstawie umowy zlecenia w Polsce?Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej (KIS) potwierdził, że obywatele Ukrainy zatrudnieni na podstawie umów zlecenia, którzy deklarują nieograniczony obowiązek podatkowy w Polsce, podlegają poborowi zaliczek na podatek dochodowy. W przypadku braku odpowiedniego oświadczenia od zleceniobiorcy, który przekroczył 183 dni pobytu w Polsce, płatnik ma obowiązek pobierać podatek na podstawie art. 41 ust. 1 ustawy o PIT.01 sierpnia 2023
Czy podatnik przebywający w Norwegii z norweską rezydencją podatkową musi rozliczać się również w Polsce?Podatnik pracujący w Norwegii, przebywający tam ponad 300 dni w roku i posiadający tam rezydencję podatkową, nie musi rozliczać się w Polsce, choć nowe przepisy dotyczące podwójnego opodatkowania między oboma krajami weszły w życie - potwierdził Dyrektor KIS. 01 sierpnia 2023
Czy spółka może odliczyć zryczałtowany podatek od wypłaconych zaliczek na poczet dywidendy?Zgodnie z indywidualną interpretacją Dyrektora Krajowej Informacji Skarbowej (KIS) spółka może pomniejszyć zryczałtowany podatek od wypłaconych zaliczek na dywidendę o kwotę ryczałtu od dochodów spółek na podstawie art. 30a ust. 19 u.p.d.o.f. 31 lipca 2023
Czy nabywając udział w nieruchomości lokalowej od bliskich krewnych należy zapłacić podatek?Dyrektor KIS stwierdził, że nabycie nieruchomości od siostry i cioci, tytułem działu spadku bez spłat i dopłat, nie spowodowało powstania obowiązku podatkowego wynikającego z ustawy o podatku od spadków i darowizn.29 lipca 2023
Czy wydatki na wycieczkę integracyjną pracowników należy uznać jako świadczenie na rzecz pracowników, które będzie stanowić przychód ze stosunku pracy i tym samym są opodatkowane?Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej (KIS) potwierdził, że wydatki poniesione przez Wnioskodawcę w celu zorganizowania wycieczki dla pracowników i członków rodzin pracowników z ZFŚS nie będą stanowić dla pracowników przychodu ze stosunku pracy i tym samym Wnioskodawca nie będzie zobowiązany do obliczenia i pobrania zaliczki na podatek dochodowy od osób fizycznych.28 lipca 2023
Czy sprzedaż nieruchomości po upływie 5 lat od jej nabycia jest opodatkowana?Krajowa Informacja Skarbowa stwierdziła, że obowiązek zapłaty podatku od sprzedaży nieruchomości nie podlega opodatkowaniu, jeśli sprzedaż nastąpi po upływie 5 lat, licząc od końca roku kalendarzowego, w którym nastąpiło nabycie nieruchomości przez spadkodawców. 28 lipca 2023
Czy odszkodowanie wypłacone pracownikowi w ramach ugody mediacyjnej jest zwolnione z podatku dochodowego od osób fizycznych?W artykule przedstawiono interpretację Dyrektora Krajowej Informacji Skarbowej dotyczącą opodatkowania kwoty wypłaconej w ramach ugody mediacyjnej między pracownikiem a pracodawcą. Wypłacona suma stała się przedmiotem kontrowersji między pracodawcą a byłym pracownikiem ze względu na podatek dochodowy od osób fizycznych. Czy ta kwota powinna być zwolniona z opodatkowania? 23 lipca 2023