Dziennik Gazeta Prawana logo

Czy zakaz konkurencji zapisany w umowie cywilnej może nie przewidywać odszkodowania

Arkadiusz Krasnodębski, Radca prawny, partner w kancelarii Salans
Arkadiusz Krasnodębski, Radca prawny, partner w kancelarii SalansDGP
4 maja 2010

Zgodnie z postanowieniami kontraktu menedżerskiego menedżer zobowiązał się bez zapłaty odrębnego odszkodowania nie prowadzić działalności konkurencyjnej przez okres sześciu miesięcy po ustaniu umowy pomiędzy nim a spółką. Po rozwiązaniu umowy stwierdził jednak, że zapis taki jest nieważny i zażądał odszkodowania. Czy miał racje?

Kontrakty menedżerskie podlegają reżimowi prawa cywilnego i co do zasady pozbawione są ochrony, jaką gwarantuje umowa o pracę. Do umów takich nie ma też zastosowania art. 1012 kodeksu pracy ustanawiający obowiązek wypłaty 25 proc. wynagrodzenia otrzymanego przez pracownika przed ustaniem stosunku pracy przez okres odpowiadający okresowi obowiązywania zakazu konkurencji.

Pozostało 53% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.