W jaki sposób spółki z jednej grupy kapitałowej mogą dzielić się pracownikami

Katarzyna Dulewicz, radca prawny i partner, CMS Cameron McKenna
Katarzyna Dulewicz, radca prawny i partner, CMS Cameron McKennaDGP
15 czerwca 2009

Pracodawcy będący w tej samej grupie kapitałowej często chcą, aby pracownicy byli zatrudnieni w spółce serwisowej i wykonywali prace na rzecz pozostałych spółek z grupy. Jakie są dopuszczalne zasady „wynajmowania lub dzielenia się” pracownikami pomiędzy takimi spółkami?

Pierwszym najprostszym sposobem, jest wysłanie pracownika na urlop bezpłatny (art. 1741 k.p.). Pracownik musi wyrazić na to zgodę, zaś pracodawcy zawrzeć stosowne porozumienie, które będzie określać m.in. czas trwania pracy u drugiego pracodawcy. Drugim sposobem jest zatrudnienie pracowników na część etatu w każdej ze spółek. Jest to rozwiązanie zgodne z prawem, jednak w praktyce powoduje wiele komplikacji dla spółek z grupy kapitałowej. Przykładowo, zwolnienie pracownika w jednej spółce nie powoduje automatycznego rozwiązania umowy o pracę w drugiej spółce. Dzieje się tak dlatego, że często powód rozwiązania umowy o pracę istniejący w jednej spółce nie może być użyty jako przyczyna do rozwiązania umowy o pracę u drugiego pracodawcy z grupy.

Pozostało 44% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: GP
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.