Dziennik Gazeta Prawana logo

Na jakiej podstawie można żądać odszkodowania za złamanie zakazu konkurencji

Arkadiusz Sobczyk, radca prawny, Kancelaria Prawna Sobczyk i Wspólnicy w Krakowie
Arkadiusz Sobczyk, radca prawny, Kancelaria Prawna Sobczyk i Wspólnicy w KrakowieDGP
11 marca 2009

Złamanie zakazu konkurencji pozwala na dochodzenie od pracownika odszkodowania. Na jakich zasadach pracodawca może żądać od pracownika wyrównania szkody poniesionej z tego tytułu? Czy naprawienie szkody wynikłej z naruszenia zakazu konkurencji może nastąpić przez zapłatę kary umownej?

Dla wyjaśnienia poruszonego problemu konieczne staje się dokonanie rozróżnienia pomiędzy odpowiedzialnością za szkodę wyrządzoną przez pracownika wskutek naruszenia zakazu konkurencji przewidzianego w umowie zawartej na czas trwania stosunku pracy a szkodą wyrządzoną przez byłego pracownika poprzez naruszenie umowy o zakazie konkurencji obejmującej okres po ustaniu stosunku pracy. W pierwszym przypadku naprawienie szkody wyrządzonej pracodawcy odbywa się według zasad określonych w przepisach rozdziału I działu V kodeksu pracy, a ściślej na podstawie art. 114-122 regulujących odpowiedzialność pracownika za szkody wyrządzone pracodawcy (art. 1011 par. 2 k.p.).

Pozostało 26% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: GP
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.