Kiedy w bilansie trzeba ująć umowę leasingu

Komputery
Kwestię leasingu wyjaśnia ustawa o rachunkowościShutterstock
24 kwietnia 2023

Zawarliśmy umowę leasingu sprzętu komputerowego na trzy lata. Czy jest to umowa, którą trzeba ujmować w bilansie? Jeśli tak, to jak to zrobić?

Ustawa o rachunkowości (dalej: u.r.) wskazuje, że w przypadku spełnienia choćby jednego z warunków wskazanych w jej art. 3 ust. 3 środki trwałe lub wartości niematerialne i prawne do odpłatnego używania lub również pobierania pożytków na czas oznaczony zalicza się do aktywów trwałych korzystającego. Tymi warunkami są wskazania, że umowa:

Pozostało 93% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.