Jak ujmować w księgach świadczenie usług finansowych?

Jak ujmować w księgach świadczenie usług finansowych?
Jak ujmować w księgach świadczenie usług finansowych?ShutterStock
25 września 2023

Rozpoczęłam pracę w księgowości. Zdarzają się klienci, którzy świadczą usługi finansowe. Kiedy są one zwolnione, a kiedy opodatkowane VAT? Jakie operacje księgowe są z nimi związane?

Skrót artykułu

Usługi finansowe – w zależności od rodzaju – podlegają zwolnieniu lub opodatkowaniu VAT. Trzeba je też w określony sposób ewidencjonować w księgach rachunkowych. I tak, zgodnie z art. 43 ust. 1 pkt 7, 12, 38–41 ustawy o VAT, zwolnieniu od VAT podlegają następujące usługi finansowe:

Pozostało 96% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.