Sąd przyznał ci zadośćuczynienie? Musisz zapłacić podatek

złotówki, pieniądze, kasa
Podatniczka była przekonana, że otrzymane przez nią zadośćuczynienie jest zwolnione z podatku na podstawie art. 21 ust. 1 pkt 3 ustawy o PITShutterStock
12 sierpnia 2014

Zadośćuczynienie przyznane na podstawie kodeksu cywilnego nie jest zwolnione z PIT, jeżeli przepis k.c. nie określa ani jego wysokości, ani zasad ustalania – orzekł NSA.

Chodziło o podatniczkę, na rzecz której sąd zasądził zadośćuczynienie. Wyrok ten kończył spór podatniczki z dłużnikiem o realizację klauzuli earn-out (bonus za efektywność), zapisanej w umowie, którą wcześniej oboje zawarli. Z klauzuli wynikało, że jeżeli dłużnik odmówi podatniczce wypłaty udziału w zyskach, to powstanie u niego odpowiedzialność odszkodowawcza z tytułu niewykonania umowy.

Pozostało 85% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.