Prowadzę działalność gospodarczą. W zeznaniu za 2013 r. rozliczyłam się wspólnie z mężem, który jest rolnikiem (ubezpieczonym w KRUS) i nie osiąga żadnego dochodu opodatkowanego PIT. Na skutek wspólnego rozliczenia okazało się, że miałam nadwyżkę podatku. Urząd zwrócił ją jednak na konto męża, a nie na moje, mimo że to mój numer rachunku był zgłoszony w urzędzie. Czy urząd ma wybór, na czyje konto zwrócić podatek?
W art. 77b ordynacji podatkowej przewidziano dwie formy zwrotu nadpłaty:
Autopromocja
Pozostało 96% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Pozostało 96% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
©℗
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.