Prowadzę biuro rachunkowe. Jeden z moich klientów zajmuje się handlem podróbkami towarów znanych marek. Czy taka działalność nie jest objęta ustawą o VAT i w rezultacie sprzedaż tego rodzaju towarów w ogóle nie podlega opodatkowaniu podatkiem należnym?
Jedną z nadrzędnych zasad wspólnego systemu VAT jest zasada powszechności, która w Polsce wynika z art. 5 ustawy o VAT. Opodatkowaniu VAT podlega bowiem każda dostawa towarów i każde świadczenie usług w danej fazie obrotu dokonane:
Autopromocja
Pozostało 95% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Pozostało 95% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
©℗
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.