Kiedy mimo braku dostawy towarów wystąpi opodatkowanie VAT

Tomasz Michalik, partner, doradca podatkowy w MDDP
Tomasz Michalik, partner, doradca podatkowy w MDDPDGP
22 czerwca 2011

Towary własnej produkcji i towary nabyte mogą podlegać opodatkowaniu VAT, gdy nie były przedmiotem żadnej czynności. Jakich sytuacji to dotyczy?

VAT jest podatkiem typowo transakcyjnym. Oznacza to, że stanowi konsekwencję dokonanej przez podatnika czynności, w szczególności dostawy towarów lub świadczenia usług. Jest jednak istotny wyjątek od tej reguły. Zgodnie z art. 14 ustawy o VAT przedmiotem opodatkowania są w pewnych okolicznościach także towary własnej produkcji i towary nabyte przez podatnika. Towary te są opodatkowane, jeżeli nie były przedmiotem dostawy, natomiast pozostały w majątku podatnika po rozwiązaniu spółki prawa cywilnego lub prawa handlowego niemającej osobowości prawnej, a także w przypadku zaprzestania wykonywania przez podatnika – osobę fizyczną czynności podlegających opodatkowaniu. Wskazać należy, że podatnik taki obowiązany jest do zgłoszenia zaprzestania działalności naczelnikowi urzędu skarbowego.

Pozostało 91% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.