Pani Ewa została zatrudniona w organizacji realizującej projekty infrastrukturalne ze środków unijnych. Sądziła, że wynagrodzenie, jakie otrzymuje, jest wolne w naszym kraju od podatku. Niedawno usłyszała jednak od znajomej księgowej, że to nieprawda i powinna zapłacić daninę. Kto ma rację?
Niestety rację ma księgowa. Możemy założyć, że pani Ewa chciała skorzystać ze zwolnienia na podstawie art. 21 ust. 1 pkt 46 ustawy o PIT. Z przepisu wynika, że powinna spełnić łącznie dwa warunki.
Autopromocja
Pozostało 96% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Pozostało 96% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
©℗
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.