Czy podatnik może stosować obniżoną stawkę VAT dla wyrobów medycznych

dentysta gabinet dentystyczny
Czy spółka prawidłowo stosuje 8-proc. stawkę VAT na wkłady do miski unitu stomatologicznego oraz tacki stomatologiczne?ShutterStock
12 października 2018

Spółka (podatnik VAT czynny) sprzedaje wkłady do miski unitu stomatologicznego oraz tacki stomatologiczne, które stanowią wyroby medyczne w rozumieniu ustawy o wyrobach medycznych i są dopuszczone do obrotu na terytorium Polski. Czy spółka prawidłowo stosuje 8-proc. stawkę VAT na wkłady do miski unitu stomatologicznego oraz tacki stomatologiczne?

Na podstawie art. 41 ust. 2 w zw. z art. 146a pkt 2 w powiazaniu z poz. 105 załącznika nr 3 do ustawy o VAT obniżoną 8-proc. stawką VAT objęte są wyroby medyczne w rozumieniu ustawy z 20 maja 2010 r. o wyrobach medycznych dopuszczone do obrotu na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, inne niż wymienione w pozostałych pozycjach załącznika (bez względu na symbol PKWiU).

Pozostało 69% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.