Jak ująć bony towarowe w księgach rachunkowych jednostki budżetowej

podatki dokumenty urzędnik
Czy za wykorzystane bony towarowe jednostka powinna pobrać fakturę? A jeśli tak, to w jaki sposób ją zaksięgować i do jakich paragrafów zaklasyfikować?ShutterStock
20 czerwca 2016

Samorządowa jednostka budżetowa otrzymała od marketu bony towarowe o określonej wartości do wykorzystania w jego sklepach. Bony opiewają na kwotę 15 000 zł i mają być wykorzystane na potrzeby naszej jednostki w postaci zakupu produktów spożywczych, artykułów chemicznych i podobnego asortymentu. W jaki sposób jednostka powinna zaksięgować przyjęcie ww. bonów towarowych – czy na kontach Wn 240 i Ma 760? Czy za wykorzystane bony towarowe jednostka powinna pobrać fakturę? A jeśli tak, to w jaki sposób ją zaksięgować i do jakich paragrafów zaklasyfikować?

Zgodnie z przepisami art. 40 ust. 1 ustawy z 27 sierpnia 2009 r. o finansach publicznych jednostki sektora finansów publicznych prowadzą rachunkowość zgodnie z przepisami o rachunkowości, z uwzględnieniem szczególnych zasad:

Pozostało 90% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.