Sprzedaż samochodu na złom: Czy trzeba płacić PCC?

Przedsiębiorca, który kupuje wysłużone auto, aby je następnie zezłomować, płaci 2-proc. podatek od czynności cywilnoprawnych, jeśli wartość pojazdu przekracza 1 tys. zł – wyjaśnił dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej.

Przedsiębiorca, który o to spytał, był przekonany, że nie zapłaci daniny ze względu na art. 2 pkt 4 lit. b ustawy o podatku od czynności cywilnoprawnych. Zgodnie z tym przepisem nie ma PCC, jeżeli przynajmniej jedna ze stron jest zwolniona z VAT z tytułu dokonania danej czynności.

Pozostało 75% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.