Spółka (podatnik VAT czynny) w 2017 r. rozpoczęła budowę centrum rozrywki. Inwestycja ta miała służyć działalności opodatkowanej, w związku z tym spółka odliczała w całości VAT wynikający z faktur dokumentujących nabyte towary i usług związane z budową tego centrum. Obecnie spółka zamierza zaniechać dalszego prowadzenia tej inwestycji, ponieważ nowa analiza ekonomiczna wykazała, że będzie nieopłacalna. Decyzja nie jest natomiast związana ze zmianą koncepcji prowadzonej działalności. Czy spółka powinna dokonać korekty podatku naliczonego od poniesionych wydatków inwestycyjnych?
W zakresie, w jakim towary i usługi są wykorzystywane do wykonywania czynności opodatkowanych, podatnikowi, o którym mowa w art. 15 ustawy o VAT, przysługuje prawo do obniżenia kwoty podatku należnego o kwotę podatku naliczonego (art. 86 ust. 1 ustawy o VAT). Warunkiem umożliwiającym podatnikowi skorzystanie z tego prawa jest związek nabytych towarów lub usług z wykonywanymi czynnościami opodatkowanymi VAT.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.