Kiedy wynajem pokoi gościnnych jest zwolniony z PIT

Rolnik, mężczyzna, tablet
Aby skorzystać ze zwolnienia budynek musi być położony w gospodarstwie rolnym na terenach wiejskichShutterstock
15 lipca 2023

Jako rolnik prowadzę kilkuhektarowe gospodarstwo rolne położone na terenie miasta. Od lipca 2023 r. zamierzam wynajmować trzy pokoje w budynku mieszkalnym położonym na terenie gospodarstwa turystom w ramach agroturystki, ponieważ okolica bardziej przypomina wieś niż miasto. Czy świadczona przeze mnie usługa najmu krótkoterminowego o charakterze agroturystycznym będzie korzystać ze zwolnienia na podstawie art. 21 ust. 1 pkt 43 ustawy o PIT?

Zgodnie z art. 21 ust. 1 pkt 43 ustawy o PIT wolne od podatku dochodowego są dochody uzyskane z tytułu wynajmu pokoi gościnnych w budynkach mieszkalnych położonych na terenach wiejskich w gospodarstwie rolnym osobom przebywającym na wypoczynku oraz dochody uzyskane z tytułu wyżywienia tych osób, jeżeli liczba wynajmowanych pokoi nie przekracza pięciu. Zastosowanie tego zwolnienia w odniesieniu do wynajmu pokoi gościnnych uzależnione jest od spełnienia łącznie kilku warunków:

Pozostało 84% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.