Zdarza się, że kontrahenci przesyłają mi faktury w formie elektronicznej. Mam jednak wątpliwości, czy są to rzeczywiście e-faktury, o których mowa w przepisach o VAT. Trafiają one do mnie e-mailem w formie skanu faktury papierowej. Czy można go uznać za fakturę elektroniczną i czy w związku z tym powinienem zawrzeć z kontrahentami porozumienie w sprawie przesyłania i odbioru e-faktur?
Ustawodawca zdefiniował w ustawie o VAT e-fakturę jako dokument elektroniczny wystawiony i otrzymany w dowolnym formacie elektronicznym (art. 2 pkt 32 ustawy). W związku z tym faktura elektroniczna powinna spełniać następujące warunki:
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.