Naczepy mogą stanowić samodzielne środki trwałe

pieniądze, podatki, kalkulator
Dotyczy to również naczep, które są przez podatników wykorzystywane przy użyciu ciągników siodłowych niestanowiących ich własności, w tym użytkowanych na podstawie umowy leasingu.ShutterStock
8 maja 2017

Mały podatnik (osoba fizyczna prowadząca działalność gospodarczą) prowadzi działalność transportową. Dla działalności tej podatnik wziął w leasing operacyjny ciągnik siodłowy oraz kupił z własnych środków naczepę. Czy podatnik może zaliczyć naczepę do środków trwałych i jednorazowo zamortyzować?

Jak wynika z art. 22a ust. 1 ustawy o PIT, podlegającymi amortyzacji środkami trwałymi są stanowiące własność lub współwłasność podatnika, nabyte lub wytworzone we własnym zakresie, kompletne i zdatne do użytku w dniu przyjęcia do używania budowle, budynki oraz lokale będące odrębną własnością, maszyny, urządzenia i środki transportu, inne przedmioty o przewidywanym okresie używania dłuższym niż rok, wykorzystywane przez podatnika na potrzeby związane z prowadzoną przez niego działalnością gospodarczą albo oddane do używania na podstawie umowy najmu, dzierżawy lub umowy leasingu.

Pozostało 76% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.