W najbliższym czasie planujemy z mężem kupić swoje pierwsze mieszkanie z rynku wtórnego. Obecnie nie jesteśmy właścicielami żadnej nieruchomości mieszkalnej, ale do końca lipca br. byliśmy współwłaścicielami (udziały po 50 proc.) mieszkania, które nabyliśmy w 2013 r. na rynku pierwotnym (kupiliśmy je jeszcze przed zawarciem związku małżeńskiego). Czy kupując teraz mieszkanie, będę mogła skorzystać z niedawno wprowadzonego zwolnienia z podatku od czynności cywilno prawnych?
Zgodnie z art. 1 ust. 1 pkt 1 lit. a ustawy o PCC podatkowi od czynności cywilnoprawnych podlegają umowy sprzedaży oraz zamiany rzeczy i praw majątkowych. Na podstawie art. 4 pkt 1 ustawy o PCC obowiązek podatkowy przy umowie sprzedaży ciąży na kupującym.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.