Czy nagrody z zysku netto to koszt dla spółki

19 października 2015

Zgodnie z uchwałami zgromadzenia wspólników ABC sp. z o.o. część wypracowanego przez spółkę zysku netto w latach 2012–2013 została przeznaczona i wypłacona w 2015 r. na nagrody dla pracowników. Czy wydatki związane z wypłaconymi nagrodami z wypracowanego zysku za rok poprzedni (zysku netto) stanowią koszt uzyskania przychodu spółki?

Stosownie do art. 15 ust. 1 zdanie pierwsze ustawy o CIT kosztami uzyskania przychodów (dalej: KUP) są koszty poniesione w celu osiągnięcia przychodów lub zachowania albo zabezpieczenia ich źródła, z wyjątkiem wymienionych w art. 16 ust. 1 ustawy o CIT.

Pozostało 93% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.