Koszty podatkowe 2018: Jakie warunki stawia prawo autorskie?

podatki 1
Nowelizacja PIT wyeliminowała te dylematy– tłumacze i projektanci nie znaleźli się bowiem w katalogu działalności objętych 50-proc. kosztami. ShutterStock
13 stycznia 2018

Podatnik, który wykonuje zawód z katalogu działalności objętych 50-proc. kosztami uzyskania przychodów, musi jeszcze spełnić wymogi wynikające z prawa autorskiego.

Prawo do podwyższonych kosztów – zgodnie z art. 22 ust. 9 pkt 3 ustawy o PIT – można stosować do przychodów uzyskanych z korzystania lub rozporządzania przez twórców z praw autorskich i artystów wykonawców z praw pokrewnych. Do końca 2017 r. był to jedyny warunek. Wystarczyło więc stworzenie utworu w rozumieniu prawa autorskiego i uzyskanie przychodu z tytułu skorzystania przez twórcę z praw do utworu lub rozporządzenia nimi. Od 1 stycznia 2018 r. dodatkowym warunkiem jest uzyskanie przychodu z działalności wymienionej w art. 22 ust. 9b ustawy o PIT. Po zmianach w dalszym ciągu podstawowym warunkiem jest więc stworzenie utworu i uzyskanie przychodu z praw autorskich do niego. Oznacza to, że w dalszym ciągu będą pojawiały się spory z fiskusem o to, czy określone dzieło, czynność, wykonanie czy działalność jest utworem.

Pozostało 67% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.