Czy osoba niepełnosprawna może kupić auto bez PCC

niepełnosprawny, ulga podatkowa, ulga rehabilitacyjna, odliczenie, samochód
Czytelnik będzie mógł skorzystać ze zwolnienia z PCCShutterstock
11 marca 2024

Jestem osobą niepełnosprawną w stopniu umiarkowanym i mam stosowne orzeczenie powiatowego zespołu ds. orzekania o niepełnosprawności. W związku z koniecznością dojeżdżania do specjalistycznych szpitali planuję kupić samochód osobowy. Czy muszę spełnić jakieś dodatkowe warunki, żeby nie płacić podatku od czynności cywilnoprawnych od tej transakcji?

Umowa sprzedaży podlega generalnie opodatkowaniu podatkiem od czynności cywilnoprawnych i obowiązek uiszczenia tego podatku ciąży na kupującym (art. 1 ust. 1 pkt 1 lit. a oraz art. 4 pkt 1 ustawy o PCC). Jednak zgodnie z art. 8 pkt 6 ustawy o PCC zwolnione z PCC są osoby nabywające na potrzeby własne sprzęt rehabilitacyjny, wózki inwalidzkie, motorowery, motocykle lub samochody osobowe, zaliczone, w rozumieniu przepisów o rehabilitacji zawodowej i społecznej oraz zatrudnianiu osób niepełnosprawnych, do grupy osób o znacznym lub umiarkowanym stopniu niepełnosprawności bez względu na rodzaj schorzenia, oraz osoby o lekkim stopniu niepełnosprawności w związku ze schorzeniami narządów ruchu.

Pozostało 66% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.