Moja siostra zamierza mi podarować 300 000 zł. Darowizna nastąpi z majątku wspólnego siostry oraz jej męża na podstawie umowy darowizny zawartej pomiędzy mną (obdarowanym) a siostrą (darczyńcą), na co jej mąż wyrazi zgodę. Pieniądze zostaną przekazane na mój rachunek bankowy. Czy darowizna ta w całości może być objęta zwolnieniem z podatku od spadków i darowizn, czy jednak będę musiał zapłacić podatek od połowy darowizny (jak za darowiznę od szwagra), ze względu na wspólność majątkową pomiędzy moją siostrą a jej mężem?
Należy zwrócić uwagę, że zgodnie z art. 4a ustawy o podatku od spadków i darowizn (dalej: u.p.s.d.) zwolniona od podatku jest darowizna otrzymana przez małżonka, zstępnych, wstępnych, pasierba, rodzeństwo, ojczyma i macochę. Wśród osób uprawionych do skorzystania z tego zwolnienia nie ma zaś rodzeństwa małżonków.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.