Czy upominki dla radnych stanowią przychód opodatkowany PIT

PIT
Upominki będą miały charakter pamiątkowy, ale nie będzie na przedmiotach wygrawerowanego logo gminy, będą zatem miały wartość materialną.ShutterStock
18 stycznia 2016

Gmina ufundowała radnym upominki (nagrody rzeczowe). Upominki będą miały charakter pamiątkowy, ale nie będzie na przedmiotach wygrawerowanego logo gminy, będą zatem miały wartość materialną. Czy upominki podarowane radnym (funkcjonariuszom publicznym) podlegają opodatkowaniu PIT?

Zgodnie z zasadą powszechności opodatkowania opodatkowaniu podatkiem dochodowym podlegają wszelkiego rodzaju dochody, z wyjątkiem wymienionych w art. 21, 52, 52a i 52c ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych oraz dochodów, od których na podstawie ordynacji podatkowej zaniechano poboru podatku (art. 9 ust. 1 ustawy o PIT).

Pozostało 90% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.