Kilka miejsc parkingowych to problem z odliczeniem VAT

Parking
ParkingShutterStock
5 czerwca 2014

Przedsiębiorca nie może odjąć całego VAT od ceny miejsca postojowego, na którym stawia samochód wykorzystywany zarówno w celach firmowych, jak i prywatnych. A co w sytuacji, gdy parkują tu także klienci firmy?

W odpowiedzi na pytanie DGP Ministerstwo Finansów potwierdziło, że wydatek na zakup miejsca parkingowego zalicza się do wydatków związanych z używaniem pojazdu, o których mowa w art. 86a ust. 2 pkt 3 ustawy o VAT. Chcąc odliczyć 100 proc. podatku zawartego w cenie wykupionego miejsca, podatnik musiałby udowodnić, że wykorzystuje pojazd wyłącznie do działalności gospodarczej. W tym celu musiałby m.in. złożyć informację VAT-26 i prowadzić ewidencję przebiegu pojazdu.

Pozostało 82% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.