Wygrałeś drobną sumę pieniędzy? Zobacz, co z PIT

pieniądze
Chodziło o producenta, który, aby zwiększyć sprzedaż, organizował konkursy promocyjne dla podwykonawców, kontrahentów, ich pracowników i innych osób. ShutterStock
11 września 2017

Wygrane są nieodpłatnym świadczeniem, a gdy ich wartość nie przekracza 200 zł, są zwolnione z podatku – orzekł WSA w Krakowie.


Podkreślił, że gdyby przyjąć stanowisko fiskusa, to przepis o zwolnieniu (art. 21 ust. 1 pkt 68a ustawy o PIT) byłby martwy. Dyrektor izby skarbowej twierdził, że nie ma tu mowy o nieodpłatnym świadczeniu, a tym samym i o zwolnieniu.

Pozostało 85% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.