Kopie i skany akt podatkowych. Kiedy bezpłatnie, a kiedy z opłatą?

urzędnik urząd papiery dokumenty
Określenie „kopia akt sprawy” ma tu szerokie znaczenie. Może to być zarówno kopia w formie papierowej, jak i elektronicznej.ShutterStock
27 grudnia 2017

Organy podatkowe mogą obecnie pobierać opłaty zarówno za papierowe kserokopie akt sprawy, jak i za skany. Ale nadal nie za wydanie kopii akt prowadzonych w formie elektronicznej.

Zgodnie z art. 178 par. 3 ordynacji podatkowej strona może żądać wydania jej kopii akt sprawy lub uwierzytelnionych odpisów akt sprawy albo uwierzytelnienia kopii akt sprawy. Określenie „kopia akt sprawy” ma tu szerokie znaczenie. Może to być zarówno kopia w formie papierowej, jak i elektronicznej.

Pozostało 91% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.