Na potrzeby prowadzonej działalności gospodarczej podatnik wynajmuje samochód. Czy w 2019 r. w celu zaliczania do kosztów uzyskania przychodów 75 proc. kosztów używania tego pojazdu nie musi prowadzić ewidencji przebiegu? Czy czynsz najmu może zaliczać do kosztów uzyskania przychodów w 75 proc. czy w całości?
Z początkiem 2019 r. dodany został art. 23 ust. 1 pkt 46a ustawy o PIT. Przepis ten wyłącza możliwość zaliczania do kosztów uzyskania przychodów 25 proc. poniesionych wydatków z tytułu kosztów używania samochodu osobowego (innego niż określony w art. 23 ust. 1 pkt 46 ustawy o PIT) na potrzeby prowadzonej przez podatnika działalności gospodarczej – jeżeli samochód osobowy jest wykorzystywany również do celów niezwiązanych z działalnością gospodarczą prowadzoną przez podatnika.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.