Wprowadzone od stycznia 2011 roku zmiany do ustawy o PIT nie rozstrzygnęły sposobu opodatkowania akcjonariuszy spółek komandytowo-akcyjnych. Czy dochody takich akcjonariuszy należy rozliczyć w ramach działalności gospodarczej?
Wydaje się, że najwięcej zwolenników zyskała interpretacja stanowiąca, że wspólnicy tacy powinni być opodatkowani na zasadach określonych w art. 14 ustawy o PIT, czyli jako przedsiębiorcy prowadzący pozarolniczą działalność gospodarczą.
Autopromocja
Pozostało 91% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Pozostało 91% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
©℗
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.
