Czy rolnik musi ewidencjonować sprzedaż własnych produktów rolnych w kasie fiskalnej, skoro kupującymi są osoby fizyczne nieprowadzące działalności gospodarczej?
Skrót artykułu
Nie, jeżeli może i stosuje szczególną procedurę dotyczącą rolników ryczałtowych (art. 115-118 ustawy o VAT). W takiej sytuacji dostawy produktów rolnych pochodzących z własnej działalności rolniczej są zwolnione z VAT (na podstawie art. 43 ust. 1 pkt 3 ustawy o VAT), a zarazem z obowiązku ewidencjonowania przy zastosowaniu kas fiskalnych.
Autopromocja
Pozostało 94% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Pozostało 94% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
©℗
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.