Podmiot wnoszący podanie musi podać identyfikator podatkowy

Na początku stycznia złożyłem w urzędzie skarbowym wniosek o odroczenie terminu płatności podatku. Po kilku dniach otrzymałem pismo z żądaniem uzupełnienia wniosku o identyfikator podatkowy. Czy naczelnik urzędu skarbowego słusznie wymaga ode mnie uzupełnienia wniosku? Jeżeli tak, co powinienem wskazać jako swój identyfikator podatkowy?

Wymaganą treść podań (żądań, wyjaśnień, odwołań, zażaleń, ponagleń i wniosków) określa art. 168 ordynacji podatkowej. Do końca 2015 r. z przepisów tych nie wynikało, aby podania musiały zawierać identyfikator podatkowy podmiotów, które je wnoszą. Z początkiem 2016 r. sytuacja uległa zmianie. Ze znowelizowanego brzmienia art. 168 par. 2 ordynacji podatkowej wynika, że podania muszą zawierać m.in. identyfikator podatkowy wnoszącego je podmiotu (z nieistotnym w omawianej sytuacji wyjątkiem dotyczącym nierezydentów, którzy – o ile nie mają identyfikatora podatkowego – powinni wskazywać na podaniach numer i serię paszportu lub innego dokumentu stwierdzającego tożsamość, lub inny numer identyfikacyjny).

Pozostało 69% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.