Prowadzę działalność gospodarczą – holowanie pojazdów. Kilka dni temu zostałem zatrzymany przez funkcjonariuszy policji i ukarany za trzymanie telefonu w ręku, mimo że nie prowadziłem rozmowy. Mam na to świadka, mojego klienta. Wysyłałem jedynie SMS, stojąc na światłach. Sprawa trafiła do sądu. Czy mogłem zostać ukarany?
Aby odpowiedzieć na to pytanie, należy przeanalizować przepisy prawa o ruchu drogowym (dalej: p.r.d.) oraz kodeksu wykroczeń (dalej: k.w.). Zgodnie z art. 45 ust. 2 pkt 1 p.r.d. kierującemu pojazdem zabrania się korzystania podczas jazdy z telefonu wymagającego trzymania słuchawki lub mikrofonu w ręku.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.