Czy udziela się absolutorium organom spółki czy ich członkom

Sebastian Koczur, adwokat, Kancelaria Adwokacka w Krakowie
Sebastian Koczur, adwokat, Kancelaria Adwokacka w KrakowieDGP
25 lipca 2008

Czy absolutorium winno być udzielane danemu organowi traktowanemu jako całość, czy też odrębnie poszczególnym jego członkom?

Zgodnie z art. 228 pkt 1 kodeksu spółek handlowych w odniesieniu do spółki z ograniczoną odpowiedzialnością (oraz art. 393 pkt 1 k.s.h. w odniesieniu do spółki akcyjnej), uchwały wspólników (walnego zgromadzenia), poza innymi sprawami wymienionymi w dziale lub umowie spółki (statucie), wymaga m.in. rozpatrzenie i zatwierdzenie sprawozdania zarządu z działalności spółki, sprawozdania finansowego za ubiegły rok obrotowy oraz udzielenie absolutorium członkom organów spółki z wykonania przez nich obowiązków. W odniesieniu do udzielania absolutorium członkom organów spółek pojawiają się czasem w praktyce pytania, dotyczące prawidłowego sposobu udzielania absolutorium.

Pozostało 60% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: GP
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.