Zastanawiamy się nad zatrudnieniem kilku pracowników, ewentualnie pracowników tymczasowych, w celu wykonania prac serwisowych przy maszynach wykorzystywanych w naszym zakładzie. Część z nich miałaby się odbywać w pobliżu nieosłoniętych urządzeń elektrycznych znajdujących się pod napięciem. Czy to dopuszczalne, a jeśli tak, to pod jakimi warunkami?

Jest to dopuszczalne, choć nie w każdym przypadku. Przede wszystkim osoba wykonująca prace w pobliżu znajdujących się pod napięciem, nieosłoniętych urządzeń elektrycznych musi mieć do tego odpowiednie kwalifikacje. Pracodawcy nie wolno bowiem dopuścić pracownika do pracy, do której wykonywania nie posiada on wymaganych kwalifikacji lub potrzebnych umiejętności, a także dostatecznej znajomości przepisów oraz zasad bezpieczeństwa i higieny pracy (art. 2373 par. 1 kodeksu pracy, dalej: k.p.).

Pozostało 90% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.