Określenie rodzaju pracy w umowie. Nie ma uniwersalnego rozwiązania dobrego dla każdegoBez określenia rodzaju pracy nie dojdzie do zawarcia umowy o pracę. Jest to jej jedyny niezbędny składnik, który w praktyce można określić na wiele różnych sposobów. Który z nich jest najlepszy? Odpowiedź na to pytanie nie jest łatwa, bo nie ma uniwersalnych rozwiązań.Małgorzata Masłowska•30 października 2026
AI szuka tanich rozwiązań kosztem ludziOdbiorcy poszukują kontaktu z wytworami prawdziwego człowieka, bo sztuka pozostaje dla nas nośnikiem ludzkich emocji i uniwersalnych wartości. Produkt generowany maszynowo bywa instynktownie traktowany jak oszustwo – mówi Maciej Janik, adwokat Stowarzyszenia Autorów ZAiKS.09 października 2026
Jak wylać dziecko z kąpielą, czyli o niezamierzonych skutkach nieprzemyślanej zmiany pewnej definicji ustawowejPrawo to system naczyń połączonych. Ta oczywista skądinąd prawa nie zawsze jednak przebija się do twórców naszych ustaw. W ferworze debaty o regulacji najmu krótkoterminowego (projekt ustawy o zmianie ustawy o usługach hotelarskich oraz usługach pilotów wycieczek i przewodników turystycznych oraz niektórych innych ustaw – druk sejmowy 2865), projektodawcy – mimo uwag ekspertów –zignorowali fakt, że zmiana definicji usługi hotelarskiej może radykalnie zmienić warunki eksploatacji istniejących budynków i inwestowania w obiekty najmu długoterminowego, jak np. akademiki lub domy opieki.13 sierpnia 2026
Do rozwiązania spółki komandytowej nie jest konieczna jej likwidacjaWspólnikom często zależy na skróceniu całego procesu. Dlatego warto wiedzieć, kiedy można pominąć likwidację i czy taki sposób zakończenia działalności może być korzystnyMichał Warchoł•15 kwietnia 2025
Czy wynajem krótkoterminowy to najem prywatny opodatkowany ryczałtem?Krajowa Informacja Skarbowa (KIS) uznała, że wynajem krótkoterminowy nieruchomości stanowi najem prywatny, ponieważ nie ma charakteru zorganizowanego oraz ciągłego, więc podlega opodatkowaniu ryczałtem od przychodów ewidencjonowanych.21 marca 2024
Czy fundator może pomniejszyć przychód z fundacji rodzinnej o wartość podatkową wniesionych środków pieniężnych?Krajowa Informacja Skarbowa (KIS) w swojej interpretacji wyjaśniła, że wniesione do fundacji rodzinnej środki pieniężne nie mogą stanowić wartości podatkowej mienia wniesionego przez fundatora, o którą zgodnie z przepisem art. 24q ust. 3 Ustawy o CIT pomniejsza się wartość przychodu fundacji rodzinnej w związku z jej rozwiązaniem.11 grudnia 2023